Kom gerust langs in onze dierenartsenpraktijk in Diest voor professioneel advies en een informatief gesprek wanneer u een kat of hond in huis wil halen. Schaf zeker niet zomaar een huisdier aan zonder er vooraf grondig over na te denken. Het dier wordt lid van uw gezin en dit gedurende x-aantal jaren. Dat wil zeggen dat u er ook jarenlang rekening mee moet houden.
Wij geven u advies
De aanschaf van een huisdier moet een weloverwogen keuze zijn, rekening houdend met uw eigen levensstijl en wat u verwacht van uw huisdier. Vraag ons om advies, wij hebben voldoende ervaring met verschillende rassen om u duidelijk te informeren over de verzorging, behoeften en opvoeding van uw toekomstig huisdier. Wij kunnen u ook zeggen waarop u moet letten bij de aankoop van uw huisdier.
Puppy/kittencontrole
Wij raden ook een puppy/kitten-consult aan, kort na de aankoop van uw pup of kitten. Bij dit eerste consult voeren we een algemeen klinisch onderzoek uit. Wij trachten dit onderzoek voor de puppy/kitten zo aangenaam mogelijk te houden zodat hij/zij er een positieve ervaring aan overhoudt. Terwijl de puppy/kitten kennismaakt met het kabinet kan u als nieuw baasje een heleboel nuttige info meekrijgen (op het vlak van opvoeding, voeding, op klinisch vlak…).
Preventie
Als de jaarlijkse inentingdatum nadert, krijgt u een herinnering toegezonden. Deze vaccinaties beschermen uw huisdier tegen een aantal ziekten. Bij deze jaarlijkse check-up wordt uw huisdier grondig algemeen onderzocht. Regelmatig vinden wij tijdens zo'n routineonderzoek afwijkingen die we dan in een vroeg stadium zonder problemen kunnen behandelen, zoals kleine gezwellen of tandsteen. Verder kan u op zo'n moment bij ons terecht met al uw vragen!
Jaarlijkse check-up bestaat onder andere uit:
- Gewichtscontrole
- Nazicht oren, ogen, mond, huid...
- Controle hart en longen
- Controle spijsvertering (van eten tot ontlasting)
- Controle geslachtsdelen: melkklieren (haar) en penis en testes (hem)
- Nazicht anaalklieren
Diagnosetechnieken
Wanneer er fysiek iets mis is met uw hond, kat of ander huisdier zijn er verschillende diagnosetechnieken ter beschikking. We beschikken over:
- Algemeen onderzoek
- Microscopisch onderzoek
- Röntgenfoto's
- Echografie
- Faecesonderzoek
- Urineonderzoek
- Bloedmonster
- Andere labo-onderzoeken
Operaties
Wij voeren volgende operaties uit:
- Weke delen chirurgie (castratie, sterilisatie, huidoperatie, maag-darm...)
- Laparoscopische (geassisteerde) operaties (kijkoperaties, minimaal invasief)
- Endoscopie
- Osteochirurgie (fracturen)
- Gewrichtschirurgie (kruisbandoperatie, patellaluxatie...)
- Detartratie
Omdat uw dier in slaap moet bij een operatie, moet het nuchter zijn. Dit wil zeggen dat uw dier niet meer mag eten vanaf 22 uur de dag voordien, tenzij anders afgesproken. Uw dier mag wel voortdurend drinken ter beschikking hebben. Ook ’s avonds, na de operatie, mag uw dier niet eten en alleen drinken.
Hospitalisatie
Wanneer de gezondheidstoestand van uw dier permanente observatie vereist, wordt uw dier in hospitalisatie gehouden. Ook na een ingrijpende operatie zal uw dier meerdere dagen in de praktijk moeten verblijven. Bij kleinere chirurgische ingrepen brengt u uw dier 's morgens en indien alles volgens plan is verlopen, mag u uw hond of kat vanaf 17 uur 's avonds weer komen ophalen.
Officiële heup- en elleboogfoto's
Voor bepaalde rassen eist Sint-Hubertus een röntgenonderzoek van de heupen als men wil kweken met een stamboom. Deze foto's moeten aan bepaalde eisen voldoen. Hiervoor kan u bij ons terecht. Hetzelfde geldt voor de ellebogen. De foto's worden in huis beoordeeld en opgestuurd. Omdat uw hond voor deze foto's gekalmeerd moet worden, doen we dit enkel op afspraak.
KI, dek- en drachtbegeleiding
Wanneer u wilt kweken met uw hond kunnen wij aan de hand van de bloedprogesteronwaarden het beste dektijdstip bepalen. Er wordt om de twee dagen bloed afgenomen, vanaf de zevende dag van de loopsheid tot het beste dektijdstip kan worden bepaald. Wanneer een natuurlijke dekking niet mogelijk is, wordt er manueel zaad afgenomen bij de reu en ingebracht bij de teef, de zogenaamde kunstmatige inseminatie. Ook dat kan bij ons gebeuren. Vanaf de 25ste dag na bevruchting kan u hier terecht voor een echografie om te kijken of de dekking succesvol was. Vanaf de 50ste dag kan dit ook met RX. Met een röntgenfoto is het bovendien ook mogelijk om het aantal pups te tellen.
Antwoord op al uw vragen
Neem zeker even contact op voor extra informatie over de spreekuren van dierenartsenpraktijk D.A.P. 's Heeren uit Diest. Wij zullen u er met veel plezier alles over vertellen. U krijgt dan in een mum van tijd een duidelijk antwoord, zoveel is zeker. Waar wacht u nog op?